China: Evacuările forțate, prețul pentru dezvoltarea imobiliară uriașă

Evacuările forțate din China au crescut semnificativ în ultimii ani, pe măsură ce oficialii locali vând pământul unor dezvoltatori imobiliari, avertizează Amnesty International.
Multe cazuri implică violență și hărțuire, Amnesty International vorbind despre „o violare gravă a drepturilor omului”, relatează BBC. Aceste evacuări au dus la nemulțumiri și la prosteste în toată țara. 
În China, tot pământul este controlat de către stat, iar legislația le permite autorităților locale să revendice pământul pentru dezvoltarea unor proiecte imobiliare.
„Partidul Comunist Chinez îi promovează pe oficialii care aduc creștere economică, aparent cu orice preț. Iar construirea de drumuri, fabrici, complexe rezidențiale este văzută drept calea cea mai directă spre rezultate vizibile”, a declarat Nicola Duckworth, director de cercetare în Hong Kong al Amnesty International.
Raportul organizației a arătat că, adesea, persoanele evacuate nu erau anunțate cu suficient timp înainte că trebuie să-și părăsească locuințele. De asemenea, ele primeau ulterior o compensație financiară care acoperea doar o fracțiune din valoarea casei lor.
Drept urmare, s-a ajuns la ciocniri violente între rezidenți și forțele de ordine, se precizează în raport. În nouă dintre cazurile de evacuări forțate din perioada 2009-2012, conflictul a culminat cu moartea locuitorilor care s-au opus evacuării. Într-unul dintre cazuri, o persoană a fost îngropată de vie, menționează raportul, în timp ce alți evacuați s-au sinucis dându-și foc.
„Evacuarea forțată a oamenilor din casele și din ferme lor, fără a le oferi protecția legală necesară, a devenit o rutină în China, și reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului”, mai arată Amnesty International.