Mario Draghi, presedintele BCE: Mecanismul european de supervizare bancara nu fi operational la 1 ianuarie 2013, punerea in aplicare ar dura aproximativ un an

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a afirmat sâmbătă, la Tokio, că viitorul mecanism european de supervizare bancară nu va deveni operaţional decât după "aproximativ un an". Punerea în aplicare a mecanismului "ar putea dura aproximativ un an", a declarat Draghi, deşi calendarul oficial prevede lansarea noului organism de supervizare la 1 ianuarie 2013, potrivit Agerpres.
"Aceasta nu înseamnă că (mecanismul) va fi operaţional la 1 ianuarie", a adăugat el într-o conferinţă de presă la Tokio, cu ocazia adunării anuale a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.
Comisia Europeană intenţionează să încredinţeze BCE supervizarea bancară a zonei euro, însă statele membre au divergenţe asupra capacităţii de intervenţie a noului mecanism, Germania dorind în principal ca instituţiile financiare mici să rămână sub monitorizare naţională.
"Indiferent că se va întâmpla în ianuarie 2013 sau la 1 ianuarie 2014, sincer, acest lucru nu va face o diferenţă prea mare dacă angajamentul (statelor - n.r.) este ferm. Acest lucru contează cu adevărat", a afirmat Mario Draghi. "În acest fel, pieţele, statele şi băncile ştiu că acest angajament va fi respectat la o anumită dată", a incheiat oficialul BCE.