IFN-urile au fost mai puternic afectate de criza decat bancile

Efectele crizei financiare s-au resimtit mai puternic la nivelul IFN-urilor decat in cazul bancilor. Cea mai mare influenta a avut-o scaderea puternica a activitatii de leasing.
Corelat cu evolutia cadrului macroeconomic, creditul acordat sectorului privat a avut aceeasi tendinta negativa in cazul sectorului IFN si in cazul bancilor. Totusi, efectele s-au resimtit mai puternic in cazul institutiilor financiare nebancare, unde amplitudinea de variatie creditului a fost mai mare, iar din 2009 s-a mentinut in teritoriu negativ, conform unui raport BNR.
Leasingul financiar a inregistrat o contractie mai accentuata fata de dinamica maonifestata pe plan european, ponderea soldului reducandu-se de la 3,6% din PIB la finalul anului 2010, la 2,9% din PIB in 2011. 
Restrangerea portofoliilor sectorului IFN a fost cauzata de scaderea cererii dar si de aversiune institutiilor de credit de a finanta o economie aflata in dificultate. La acestea se adauga si ajungerea la maturitate a unui stoc important de credite, fara a fi inlocuite cu noi finantari.
Totusi, ca structura, sectorul IFN ramane dominat de finantari acordate companiilor, respectiv 2 treimi din portofoliu. Expunerile sunt concentrate in principal pe sectorul serviciiloe (53%), urmat de cel al industriei (17%) si de sectorul constructiilor (15%).
In ultima perioada insa, s-a majorat ponderea creditului denominat in lei, atat in cazul creditelor acordate populatiei cat si in cazul celor acordate formelor iar maturitatea portofoliului a urcat.