Bancile incep sa scada perioada de acordare a creditelor

Bancile s-au reorientat in ultimii ani catre produse de finantare pe termen scurt. Un sfert din creditele acordate sectorului privat sunt credite pe termen scurt.
Ponderea creditelor acordate pe termen scurt a urcat pana la 25% din totalul acordat sectorului privat in luna iunie 2012, cu 2,2 procente mai mult decat in urma cu 1 an, conform unui raport BNR.
La polul opus, ponderea finantarilor pe termen lung a coborat cu 2 procente, pana la 54,9% la mijlocul lunii iunie 2012. Aceasta pozitie continua sa detina pozitia preponderenta datorita volumului creditelor aflate in stoc. 
Portofoliile de credite in valuta continua sa fie dominate de scadente mai mari de 5 ani. Portofoliile de credute in lei isi mentin o structura mai echilibrata pe scadente. Creditele pe termen scurt au urcat insa puternic in ulrimul an de raportare, pana la 40% din portofiliu in iunie 2012.
Tendinta bancilor de a reduce scadenta creditelor se inscrie in politica prudenta pe care au adoptat-o de la debutul crizei financiare. Astfel, din piata au disparut aproape integral creditele acordate pe perioade de 35 ani sau mai mult. chiar si in cazul creditelor garantate.
La aceasta se adauga si noile norme BNR privind creditarea populatiei, ce se aplica de la inceputul anului. Acestea au limitat perioada maxima de acordare a creditelor de consum, cu sau fara ipoteca, la 5 ani.